Kırıkkale'nin Tarihi ve Kültürel Zenginlikleri Konferansla Anlatıldı

Üniversitemiz Felsefe Topluluğu tarafından Geleneksel Felsefe Günleri kapsamında “Kırıkkale Kültürü” konulu konferans düzenlendi. Kırıkkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Neslihan Aktaş’ın konuk olarak katıldığı etkinliğe akademik ve idari personel ile öğrencilerimiz katıldı.

İlk olarak Kırıkkale’nin tarihini dinleyenlere aktaran Kırıkkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Neslihan Aktaş, “Şehir olarak, Kırıkkale’nin kuruluşu ve gelişmesi oldukça yenidir ancak Kırıkkale ilinin coğrafi alanının yüzyıllar öncesine giden çok eski bir yerleşim sahası olduğu bilinmektedir. İlimizin değişik yerlerinde bulunan mağara, yer altı şehri ve höyük gibi arkeolojik eserler ve kalıntılar bu bilgileri doğrular niteliktedir. 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra, ilimiz dahilindeki Böhrek (Böbrek) Dağı civarı, Anadolu’nun Türk ve İslam diyarı yapılması için mücadele verilen bölgelerin başında gelir. Ayrıca Anadolu’daki ilk Türk – İslam yerleşim merkezlerinden birisi de 1120 yılında kurulan Balışeyh’tir. Daha sonraki yüzyıllarda bu bölgede, Orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden muhtelif Oğuz Türkmen aşiretlerinin yerleştirildiği görülmektedir. Bu arada ‘Oğuzhan’ Oymağı’nın, Ankara yakınlarında ,o zamanki söylenişiyle, ‘Kırıkkal’a’ bölgesinde yerleştiğine dair Osmanlı arşiv belgeleri mevcuttur. Bu kaynaklar bize 250–300 yıl önceden buralara Kırıkkala isminin verildiğini göstermektedir. Kırıkkale temelleri 1925 yılında atılan bir Cumhuriyet şehridir.  Şehrin gelişmesi, büyümesi ve bugüne taşınması MKEK ile olmuştur. Kırıkkale'nin kurulduğu arazi Kırıkköyü arazileriydi. Kırıkkale şehrini ortaya çıkaran esas sebep, 1921 yılında buralarda İmalat-ı Harbiye Fabrikasının kurulmasına karar verilmesi ve 1925 yılında Top ve Mühimmat Fabrikasının temellerinin atılmış olmasıdır. O tarihlerde Kırıkköyü'nün muhtarı olan Hüseyin Kâhya ile Yahşihan köyü öğretmeni Hüseyin Avni Bey çok destek olmuşlardır. 1925’te Top ve Mühimmat Fabrikasının temellerinin atılması, Kırıkkale'nin şehirleşmesinin çekirdeğini oluşturur. Aynı kuruma bağlı fabrika sayısı arttıkça personel ve işçi sayısı da artmıştır ve buna paralel olarak bölgede hızlı bir nüfus artışı görülmüştür. 1931-1941 yılları arasındaki dönem, Kırıkkale'nin gelişmesinde ikinci aşamayı oluşturur. Hizmete açılan fabrika sayısı hızla çoğalmış, buna bağlı olarak da işçi ihtiyacı artmıştır, Kırıkköyü’nden ve çevre köylerden akın akın işçiler gelmiştir. Devlet daireleri ve okulların bir bölümünün açılması bu dönemde gerçekleşmiştir. 1929’da belediyelik, 1944 yılında ilçe olan Kırıkkale, küçük bir kasaba görünümünü almıştır. Kentin bir sanayi şehri olarak öneminin artması ve artan nüfusun baskısıyla 3 mahalle daha kurulmuştur. 1945-1950'lerde Kırıkkale Türkiye’nin bütün bölgelerinden hızla göç almış ve gerçekleşen nüfus artışı ile büyümüş ve gelişmiştir. 1960'lı yıllarda Kırıkköyü ve Yuva köyünü içine katan Kırıkkale, 1970'li yıllardan itibaren hızlı nüfus artışıyla birlikte mahallerini de artırmıştır.  21 Haziran 1989 tarihinde il olmuştur.” diye konuştu.

Kırıkkale’nin kültürel zenginliğine değinen Kırıkkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Neslihan Aktaş, “Kırıkkale Halk Oyunları zengin bir yapıya sahiptir.  Genel olarak bakıldığında halk oyunları halay ve kaşık oyunları şeklindedir. Hasandede, Koçubaba, Büyükafşar, Haydar Sultan ve Hamzalı gibi kasaba ve köylerimizde semah vardır. Yörede çalgı olarak davul, zurna ve bağlama kullanılmaktadır. Kırıkkale Halk Müziği; İç Anadolu Bölgesi Halk Müziği özelliklerini taşımaktadır.  Kırıkkale Halk Müziği türlerine baktığımızda Uzun Havalar (Bozlaklar), Kırık Havalar ve Oyun Havaları önemli bir yer tutmaktadır. İlin Halk Müziği yapısında önemli bir yeri olan Bozlaklar konularını yiğitlik, kahramanlık ve çeşitli toplumsal olaylardan alır. Vurguladıkları konulara göre yiğitleme, güzelleme, yanık, ağıtlama ve kerem bozlağı gibi adlar alırlar.  Sözleri anonim olabileceği gibi halk ozanlarına ait de olabilir. Yörede kullanılan halk çalgılarının başlıcaları davul, zurna ve bağlamadır. Yörede; Def, zilli maşa ve kaşık gibi vurmalı çalgılar da vardır. Genellikle vurmalı çalgıları düğünlerde kadınlar kullanmaktadır. Bozlak türünde tanınmış halk ozanları Kırıkkale’de yetişmiştir. En tanınmışları Keskinli Hacı Taşan ve Ekrem Çelebi’dir. Yörede yetişen diğer halk ozanları arasında; Aşık Dede Bekar, Bilal Tombak, Nuh Aygün, Kamil Abalıoğlu, Cevdet Babacan, Vedat Cöke, Erol Tombak, Ekrem Aydostlu, Aşık Çevik, Seyit Çevik, Kudret Taşan, Seyfettin Taşan ve Erol Cöke gibi isimler sayılabilir.” dedi.

Program; Kırıkkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Neslihan Aktaş’a teşekkür belgesi ve çiçek verilmesinin ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.