Veteriner Fakültemizde "Köpeklerle İletişim Rehberi" Konulu Konferans Düzenlendi

Üniversitemiz Köpek Eğitim Topluluğu tarafından Veteriner Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Gürkan Konferans Salonu'nda "Köpeklerle İletişim Rehberi" konulu konferans düzenlendi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Celalettin Etkin Şafak'ın konuşmacı olarak yer aldığı konferansa Köpek Eğitim Topluluğu Akademik Danışmanı Prof. Dr. Emine Ümran Örsçelik, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.

Program, Köpek Eğitimi Topluluğu Başkanı Ayşe Özdemir'in açılış konuşması ile başladı.

Ayşe Özdemir konuşmasında, "Etkinliğimize hoş geldiniz. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Celalettin Etkin Şafak, "Köpeklerle İletişim Rehberi" konulu bir sunum yapacak. Katılımları ve vereceği kıymetli bilgiler için kendisine teşekkür ederim." şeklinde konuştu.

Konuşmasına köpeğin evcilleştirilme teorilerini anlatarak başlayan Dr. Öğr. Üyesi Celalettin Etkin Şafak, kurtla köpeğin ortak atasının Taimyr kurdu olduğunu, günümüzden yaklaşık 30,000 yıl önce kurt ve köpeğin birbirlerinden ayrıldığını ifade etti.

Dr. Ögr. Üyesi Celalettin Etkin Şafak, tarih boyunca ve günümüzde bekçilik ve koruma, avlanma, et çevirme, arama kurtarma, savaş, terapi, sürü gütme ve koruma, refakat, kızak çekme ve biyodedektör olarak köpeklerin kullanıldığını ve bu amaçlarla evcilleştirildiğini söyledi.

Sokak köpeklerinin kökenlerinin ev köpekleri olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Celalettin Etkin Şafak, "Sokak köpekleri, avlanarak besin temin etme yetisinden yoksunlar ve yaşamak için insanlara ve insan kaynaklarına bağımlıdır. Sadece Ankara da sayıları 80 bin civarında. Sayı aynı kalacak olsa bu günün şartlarında hepsinin kısırlaştırılabilmesi için gereken süre 15 senedir. Tek çözüm ise bu köpekleri sahiplenmektir. Sokak köpekleri, kolay eğitilebilirler ve insana uyumludur." dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Celalettin Etkin Şafak, köpeklerle iletişime geçerken dikkat edilmesi gereken temel kuralları, "Tanışırken sahibinden izin isteyin ve köpeğe uygun vücut dili kullanın. Köpeğin hoşlanmadığı temaslarda bulunmayın. Yemek yiyen ve uyuyan bir köpeğe yaklaşmayın. Köpeklerle mücadeleci ve kafa karıştırıcı oyunlar oynamayın. Bağlı veya sınırlandırılmış  bir köpeğe yaklaşmayın. Köpekle karşılaştığınızda koşmayın. Ani hareket ve tepkilerde bulunmayın. Köpekler, hareket eden nesneleri severler ve ani hareketler köpekleri korkutur. Stres ve yatıştırma işaretlerini öğrenin." olarak sıraladı.

Videolar eşliğinde bilgi ve tecrübelerini öğrencilerimizle paylaşan Dr. Öğr. Üyesi Celalettin Etkin Şafak, konuşmasının devamında köpeklerle iletişimimiz, iletişimde temel hatalar, vücut dili, vücut dili okumaları ve agresyon merdiveni konuları hakkında bilgi verdi ve kendisine yöneltilen soruları cevapladı.

Köpek Eğitim Topluluğu Başkanı Ayşe Özdemir,  verdiği değerli bilgiler dolayısıyla Dr. Öğr. Üyesi Celalettin Etkin Şafak'a teşekkür ederek plaket verdi.

Program, günün anısına fotoğraf çektirilmesi ile sona erdi.