Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümümüzden, “Sektör Profesyonelleriyle Kariyer Gelişimi” Etkinliği


Üniversitemiz İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tarafından “Sektör Profesyonelleriyle Kariyer Gelişimi” konulu etkinlik düzenlendi. T.C. Cumhurbaşkanlığı Kütüphaneler Daire Başkanı Ayhan Tuğlu’nun konuk olarak katıldığı etkinliğe akademik ve idari personelimiz ile öğrenciler katıldı.

 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlik, açılış konuşması ile devam etti. Etkinliğin açılış konuşmasını Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ali Kavak yaptı. Dr. Öğr. Üyesi Ali Kavak, “Bugün burada, ‘Sektör Profesyonelleriyle Kariyer Gelişimi’ kapsamında düzenlediğimiz bu güzel etkinlikte sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Kütüphaneler; bilginin korunduğu, paylaşıldığı ve yeni fikirlerin filizlendiği kutsal mekânlardır. Bu bağlamda bugün, çok değerli bir konuğumuzu ağırlıyoruz. Bu etkinliğin hepimiz için ilham verici ve aydınlatıcı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

 

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinin kuruluş fikrini dinleyenlere açıklayarak sözlerine başlayan T.C. Cumhurbaşkanlığı Kütüphaneler Daire Başkanı Ayhan Tuğlu, “Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, sizlerin de bildiği gibi 20 Şubat 2020 yılında açıldı. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinin kuruluş düşüncesi, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a aittir. Her şey bir A4 görsel ile başlamıştır. Prof. Dr. İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Sözcüsü olarak görev yaptığı dönemde Nihayet Dergisi’ne vermiş olduğu röportajda Kütüphanenin nasıl olacağı konusunda ipuçları vermiştir: ‘Amerikan Kongre Kütüphanesi, Amerikan kütüphaneciliğinin seyrini nasıl değiştirdiyse Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi de Türkiye’de kütüphane tasavvurunu değiştirecektir. Külliyedeki Kütüphanenin ziyaretçileri, kendilerine 100 binlerce kitabın yığıldığı bir depoda değil; Dârul Hikme’de ya da Beytül Hikme’de hissedecek.’ Gerçekten de aileler, gençler ve yaşlılar için de bir cazibe merkezi olacak düşüncesiyle kurulan kütüphane de bunların gerçekleştiğini görüyoruz. 20 Şubat 2020 tarihinde hizmete açılan Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi; mimari yapısı, koleksiyon çeşitliliği, kültür ve sanat çalışmaları, çağın getirdiği teknolojik imkânlar ile ülkemizin dünyaya açılan penceresi olmayı ve kütüphanecilik mesleğine yeni bir ivme kazandırmayı hedeflemektedir. Kütüphane; bilgi kaynakları, hizmetleri ve çağdaş kütüphanecilik anlayışı ile bir kütüphane olmanın ötesinde; yaşam merkezi, yaşayan kütüphane, kültür ve sanat merkezi olarak da her yaştan, her milletten, her eğitim ve kültür düzeyinden okuyucuya hizmet verme gayesi taşımaktadır.” şeklinde konuştu.

 

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinin fiziki yapısına değinen T.C. Cumhurbaşkanlığı Kütüphaneler Daire Başkanı Ayhan Tuğlu, “ Fiziki altyapımız, 125.000 metrekare alanında 5000 kişilik oturma kapasitesi, 2.360.000 basılı kitap, 14.101 adet basılı dergiye ait 2.783.103 sayı, 6 milyonu aşkın ziyaretçi, 330 milyonun üzerinde elektronik kaynak, engelli ve bisiklet park alanlarının bulunduğu 2400 araçlık açık ve kapalı otopark hizmeti, 5,5 km entegre kitap taşıma sistemi ile ülkemizin ilk ve en büyük kütüphanesi olma özelliğini taşımaktadır.

Cumhurbaşkanlığı millet Kütüphanesi’nde aynı zamanda kültürel diplomasi alanında önemli çalışmalar bulunmaktadır. Kültürel diplomasinin yanı sıra iş birliği protokolleri, uluslararası toplantılar ve sunumlar, uluslararası ziyaretçilerin kabulü de kütüphanemizde gerçekleştirilmektedir.” dedi.

Etkinlik; Doç. Dr. Kasım Binici’nin, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kütüphaneler Daire Başkanı Ayhan Tuğlu’ya hediye vermesi ve toplu fotoğraf çekilmesi ile sona erdi.